Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборният кодекс – ще се намери ли балансът?

Снимка: БГНЕС

ДПС настоява да бъдат изпълнени в максимална степен препоръките, съдържащи се в доклада на ограничената мисията на ОССЕ, която наблюдаваше предишните местни и президентски избори. Това каза в интервю за предаването "Нещо повече" Четин Казак от ДПС. Според него ако искаме да се гарантира честността, прозрачността и достоверността на предстоящите изборите, е крайно необходимо тези препоръки да бъдат изпълнени.

Първо – трябва в ръководствата на всички избирателни комисии на всички нива да има представител на опозицията. Второ – пълна прозрачност на заседанията на всички избирателни комисии от ЦИК до секционно ниво, като тази прозрачност и публичност да не бъде ограничена само до излъчване в интернет на заседанията, а да бъде истинска публичност, т.е. достъп на наблюдатели, на представители на партиите до заседанията във всеки един момент. Трето – да се осигури на всеки член на секционна комисия, на всеки наблюдател, на всеки представител на политическа партия или застъпник копие от протокола на секционната избирателна комисия, интегрално копие, заверено с мокър печат и подписано от председателя или секретаря на съответната СИК, т.е. документ, който е годен и е валидно доказателство пред съда, евентуално при обжалване на изборния резултат.  

От това, което виждам в раздадения допълнителен доклад, ГЕРБ правят известни отстъпки по отношение на нашите общи искания, на цялата опозиция, но не по всички пунктове. Това каза от своя страна Мая Манолова от Коалиция за България. Тя посочи, че исканите от опозицията промени биха гарантирали поне известна честност в броенето на крайните резултати.

Сега виждаме, че наблюдателите ги няма във всички фази на изборния процес, най-вече при въвеждане на данните от секционните избирателни комисии в районните избирателни комисии в базата данни на преброителя, посочи Манолова. Според нея това е изключително важно, защото освен технически, могат да бъдат направени и умишлени грешки с тотална подмяна на изборния резултат в една или друга секция. Трябва да има доза публичност в това отношение, каза депутатът и добави пример – с едно онлайн излъчване на процеса на въвеждане на данните.

Имаме основание да подозираме, че ще се правят шменти-капели с обработката на данните в "Информационно обслужване", включително и предвид кадровите и структурни промени, които се извършват там в последния момент.

В заключение Манолова подчерта: По-страшна от заплахата от ЕК е заплахата от страната на гражданите, които се нагледаха на шмекерии по време на това управление.

Изготвихме нашите предложения, презентирахме ги на представителите на медиите и обществеността. Мисля, че опозицията не могат и не бива да повдигат още въпроси. За мен лично бяха странни някои от техните искания. Това заяви Красимир Ципов от ГЕРБ. Той е сигурен, че на дискусията на Изборния кодекс ще бъдат намерени балансираните решения и изрази надежда, че ще се приемат колкото се може по-бързо промените в Изборния кодекс.  

Предлагаме в проекта на допълнителен доклад да се запише, че на заседанията на всички избирателни комисии, включително и при предаването на изборните книжа и материали в деня преди изборите, включително и при предаването на бюлетините и останалите книжа и материали на комисията на т.нар. приемателни комисии – става дума за тези комисии, след като бъдат предадени протоколите в съответната районна или общинска избирателна комисия, да има право да присъстват наблюдатели. Не виждам какво повече да се направи, за да се удовлетворят исканията на опозицията.

Интервютата чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна