Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ролф Шротерер: До 69% са нарушенията годишно в областта на обществените поръчки

Снимка: Архив

Съгласно плановете на ЕК, до 2016-а година всички страни-членки на ЕС трябва да провеждат обществените си поръчки по електронен път. Това заяви в предаването "Нещо повече" съветникът на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов - Ролф Шротерер, относно доклада на БОРКОР, който е свързан с изчистване на корупционни и престъпни практики в сферата на обществените поръчки. Когато се създават такива условия, които не позволяват корупционни действия, това затруднява намеренията и практиките в тази област. Нашите мерки са насочени към това да се създадат условия, които не позволяват провеждането на такъв бизнес вътре в сделката. Невъзможно е това да бъде постигнато с единични мерки. Комплексните мерки са в състояние да предотвратят тези практики, обясни той и добави: 

Анализите, които провеждаме, имат за цел на първо място да установят слаби места. Това са онези обстоятелства в нормативната база, в самите процедури, в сферата на персонала, които позволяват провеждане на практики, на корупционни схеми, това са т.нар. "портали на корупция". Ако отстраним тези слаби места, ние сме в състояние да намалим значително корупцията. Но за да функционира този механизъм, първо трябва да разделим плявата от зърното. Това означава на първо място да създадем такива условия, че процедурите, процесите, които протичат при възлагане на обществени поръчки, да не бъдат повлияни от некомпетентност, коментира той и добави, че на първо място трябва да сме наясно с обстоятелствата и причината за възникването на слабите места – дали е некомпетентност или има други причини. В тази насока са и нашите препоръки – за инсталиране на т.нар. "интервенционна система", посочи Шротерер. Според него основната съставна част на тази система трябва да са техническите решения за електронно възлагане на обществените поръчки. По думите му, по този начин процесите ще бъдат организирани и ще протичат по различен начин от досегашния.

До 69% нарушения съществуват годишно в областта на обществените поръчки, посочи Ролф Шротерер и добави като пример в това отношение наличието на около 16 000 оплаквания в Комисията за защита на конкуренцията.

Досега всяка организация на ниво кмет, областна администрация, агенции, държавни предприятия и структури, министерства можеха да възлагат обществени поръчки и съответно в тези около 3000 точки можеха да възникнат корупционни ситуации. Сега от страна на БОРКОР се предлага тези звена за осъществяване на обществените поръчки да са само 6 в различните икономически райони, което означава електронни регистри както на поръчките, така и на участниците в тях и електронен контрол във всеки един момент от осъществяването на сделките.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна