Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Изданията в Евросъюза коментират сделката за бюджета през 2014-2020, постигната от правителствените ръководители.

Камерън обяви, че спечелил "историческа победа", след като на срещата на върха бе одобрено първото в историята орязване на общия бюджет, пише Дейли Телеграф. За Великобритания споразумението означава, че ще плаща на година с половин милиард паунда по-,малко отколкото предвиждаше първоначалното предложение на Европейската комисия, отбелязва вестникът, като не пропуска да отбележи, че намалението на общите разходи е станало възможно с помощта на германския канцлер Ангела Меркел.

Отстъпката за Австрия е преполовена в новия бюджет. Вследствие от това нетната вноска на страната ще се покачи от 805 милиона на милиард и 150 милиона евро, пише виенският Дер Щандард. Вестникът цитира и канцлера Вернер Файман, който е доволен, че е защитил поне част от рабата за страната си и изтъква, че все пак Австрия е трета в Евросъюза по богатство на глава от населението.

Ди Пресе помества предупреждението на председателя на Европарламента, Мартин Шулц, че шансовете проектобюджетът да бъде одобрен в пленарната зала са толкова по-малки, колкото проектът е по-далеч от първоначалното предложение на Европейската комисия. Парламентаристите се страхуват, че орязването на разходите ще вкара Съюза в дефицит. Според други политици обаче парламентът ще подкрепи сделката, стига правителствата да позволят повече гъвкавост на Комисията при разпределянето на средствата.

По публикацията работи: Добрин Йотов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна