Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията в Санкт Петербург задържа няколкостотин души при акция срещу екстремистката дейност

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Полицията в Санкт Петербург задържа няколкостотин души по време на акция в рамките на разследване срещу екстремистка дейност. 

В хода на операцията, която се проведе на един от големите пазари в северната руска столица, бяха задържани около 500 души. След тях има граждани на Узбекистан, Таджикистан, Азербайджан, на републиките от Северен Кавказ, както и по един гражданин на Египет и на Афганистан. Полицията разкри множество нелегални молитвени помещения. За 30 от арестуваните се оказа, че пребивават незаконно в Русия, като 10 от тях имали фалшиви документи.

Разпитите продължиха цяла нощ, като целта на полицията е да открие лица, свървани с радикални организации.  Повод за полицейската акция стана появилият се в социалните мрежи сайт на организацията, която нарича себе си „Петербургски джамаат”. Това име стана известно преди 5 години във връзка с разследването на опит за покушение срещу тогавашния губернатор на Петербург Валентина Матвиенко, която сега ръководи горната камара на руския парламент. Лидери на радикалната организация са публикували в сайта екстремистки призиви, а също така видеозаписи на атентати и обръщения на водачи на терористични групи.

 

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна