Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Бенедикт XVI се оттегля

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Папа Бенедикт XVI се оттегля от Светия престол. Той е заявил, че ще се оттегли на 28-и февруари, съобщи говорителят на Ватикана, отец Федерико Ломбарди, цитиран от световните информационни агенции.

Папата обяви, че ще се откаже от поста си в 19 часа по Гринуич на 28-и февруари. Тогава ще започне периодът "овакантено място".

Папа Бенедикт XVI направи лично изненадващото съобщение, че ще приключи понтификата си на 28-и февруари. Той го произнесе на латински в словото си по време на Кардиналския съвет. Новината беше публикувана първо от агенция АНСА и след това обиколи света, разпространена светкавично от всички медии. Тя беше потвърдена и от Ватикана.

Причините най-вероятно са здравословни и свързани с възрастта му. В словото си Папата обясни, че чувства тежестта на ролята си като понтифик, че дълго време е размислял върху това решение и го е взел за доброто на Църквата. Напредналата възраст и силите ми няма да ми позволят да продължа да изпълнявам добре мисията си, обяснява 86-годишният папа.

Първите реакции в Италия са на огромна изненада. Деканът на Кардиналския съвет, кардинал Анджело Содано, коментира, че решението на Папата е като гръм от ясно небе. Според каноническите правила на Ватикана, Папата има право да се откаже от поста си, ако решението му е взето свободно и има важна причина, но в историята на Католическата църква това се е случвало само веднъж през ХІІІ век.

Очаква се кардиналите да се съберат през месец март, за да изберат новия глава на Римокатолическата църква.

Папа Бенедикт XVI застава начело на Римокатолическата църква на 19-и април 2005-а г. Той наследява папа Йоан Павел II, който през 1981-ва го назначава за префект на Конгрегацията за доктрината на вярата. От 1977-а е архиепископ на Мюнхен-Фрайзинг и кардинал, от 1993-та е глава на епископската епархия Велетри-Сени, а от 2002-ра — декан на Колегията на кардиналите. Титулярен епископ на Остия, Бенедикт XVI е един от приближените на Йоан Павел II.

Папа Бенедикт ХVІ е роден на 16-и април 1927-а в селцето Марктъл ам Ин в Бавария, Германия под името Йозеф Ратцингер. Ратцингер е роден на Велика Събота, в навечерието на Великден, в семейството на полицейския служител Йозеф Ратцингер старши, като трето и най-малко дете. Братът на папа Бенедикт XVI, Георг Ратцингер, също е свещеник, както и бивш директор на църковния хор на катедралата в Регенсбург. Сестра му Мария Ратцингер умира през 1991-ва г.

След войната заедно с брат си се записва в Мюнхенския университет "Лудвиг Максимилиан" и през 1951-ва го завършва със специалност "Теология и философия". Същата година на 21-ви юни е ръкоположен заедно с брат му Георг Ратцингер за свещеник от архиепископа на Мюнхен и Фрайзинг кардинал фон Фаулхабер.

От 1959-а стартира преподавателската му дейност като професор първо в Бонския университет, а от 1963-та в Университета - Мюнстер. През 1966-а става завеждащ катедра "Теология" в Университета в Тюбинген.

На 24-и март 1977-а е провъзгласен за архиепископ на Мюнхен и Фрайзинг, а на консисторията на 27-и юни същата година е избран за кардинал от папа Павел VI. На 25-и ноември 1981-ва папа Йоан Павел II го назначава за префект на Конгрегацията за доктрината на вярата, най-старата и важна конгрегация на Ватикана, пряк наследник на Светата Инквизиция.

След смъртта на папа Йоан Павел II, кардинал Ратцингер отслужва литургията на погребението му. Бива избран за негов наследник на втория ден от Конклава, приемайки името Бенедикт (т.е. благословеният), в чест на папа Бенедикт XV и Свети Бенедикт Нурсийски.

По публикацията работи: Ирина Стоилова - кор. на БНР в Рим
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна