Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Скандалът с продажбите на конско месо, представено за говеждо, е една от водещите теми за западните издания. Случаят разкри сложна мрежа от доставчици, производители и дистрибутори в месната индустрия.

Аферата, известна вече с името "Хорсгейт", стана повод за спешна европейска среща на ниво министри на земеделието в Брюксел. На нея еврокомисарят Тонио Борч препоръча спасителен план. Той предвижда всички страни-членки да правят ДНК анализи на полуфабрикатите. Планът би трябвало да започне да се прилага през март, да продължи 30 дни, а първите резултати да са готови след 6 седмици, посочва Кориере Де Ла Сера.

Още две  британски компании са разследвани от британските власти за безопасност на храните за евентуално участие в скандала, посочва Дейли Телеграф. Аферата навежда на мисълта, че опасността за здравето не идва от самото конско месо, а от това, че ако дадена храна е заразена, властите може да не успеят да констатират своевременно заразата, пише вестникът.

Холандия също се оказа забъркана в скандала, отбелязва Гардиън. Холандската компания се оказва ключов заподозрян в него. Случаят се задълбочава и от това, че самите участници имат пипала в различни държави, посочва изданието.

Големите печеливши от скандала с конското месо може да се окажат производителите на биохрани и на продукти с контролиран произход, пише  Фигаро.

Руската Дума реши да даде своя принос в борбата срещу хулиганите, които вилнеят при пиянски свади по самолетите. Депутати внесоха за разглеждане поправки към Въздушния кодекс на Русия, които задължават авиокомпаниите да монтират видеокамери на борда, посочва Комсомолская Правда. Подготвя се и законопроект, който забранява алкохола в самолетите.

По публикацията работи: БТА
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна