Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тома Белев: Хората вече разбират, че от тях зависи бъдещето им

Снимка: Радио Варна

Хората са водени от искреното си недоволство и вече разбират, че от тях зависи бъдещето им, каза в предаването "Неделя 150" Тома Белев от Коалиция "За да остане природа в България" по повод протестите в цялата страна.

Искаме в България да се спазват законите, основните принципи на Конституцията. Законът казва, че дюните не трябва да се застрояват и приватизират, а се оказва, че се правят и двете. Поискахме създаване на парк в Черноморското крайбрежие, който да съхрани малкото, което е останало незастроено. Поискахме дюните, дадени за застрояване, да бъдат върнати, както и държавата да разруши концесията на Национален парк "Пирин". Проблемите са разрешими и могат да бъдат разрешени много лесно, ако има воля. Изпълнителната, законодателната и съдебната власт не желаят да си вършат работата. А след като не я вършат, имат само едни избор – да я напуснат. Ние им плащаме, за да си вършат работата, а не да замитат проблемите под масата или под черджето. Ще имаме пълно фиаско, ако гражданите замлъкнат, ако покажем, че сме спуснали ръце и не желаем да се занимаваме, каза Белев.

В предаването "Неделя 150" журналистката Еми Барух обясни за още една гражданска инициатива, какво е провокирало писмото подписано от журналисти и адресирано до главния прокурор Сотир Цацаров и Народното събрание. Писмото е провокирано от репликата на министър – председателя: Днес мога да разпоредя на службите да образуват подобни дела на всичките ви журналисти, на всички. Еми Барух каза, че думите на Борисов предизвикват страх.

До г-н Цацаров е адресиран този апел, защото единствено прокуратурата има право да повдига обвинения. Питаме г-н Цацаров, молим го, да разпореди прокурорска проверка дали има образувани дела по разпореждане  на министър – председателя и ако има  - от кои служби и срещу кои граждани, какви са делата и каква е процесуалната им фаза, запита Еми Барух.

Интервютата чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна