Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хотелиерите вдигат глас за преференции в цената на тока

Снимка: БГНЕС

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация настоява за преференциални цени на така нареченото промишлено електричество, като исканията са корпоративните клиенти да ползват бонуси и отстъпки. Това заяви председателят на асоциацията Благой Рагин:

Вече четири години мойте колеги работят на себестойност, не може да си плануват и един лев печалба. Основното им желание е да си спасят бизнеса, да плащат данъците, да плащат лихвите, главниците на банките и да запазят персонала. След като всички сме стегнали колана, не може монополистите да си слагат по 17-18 процента печалба и ние ако сложим така, просто трябва да съкратим половината персонал. Иначе какво излиза, едните за сметка на другите. Затова трябва да има либерализация, да има конкуренция.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация настояват за пълна либерализация на всички монополи. В отворено писмо от асоциацията се посочва, че трябва да бъдат преразгледани договорите с електроразпределителните дружества в страната, да се осигури конкурентна среда за доставчиците на електроенергия у нас и най-вече да се въведе публичен контрол върху дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране:

Частният монопол е с пъти по-страшен от държавния монопол, защото в държавния монопол има малко и социална политика, докато в частния монопол по 120 хиляди лева заплати, разхищения на средства, което за нас, които се бориме да оцеляваме, тази информация направо ни шокира.

По публикацията работи: Мила Младенова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна