Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Дунчев: МОСВ жертва парк "Пирин" предизборно

Снимка: БГНЕС

Обясненията на МОСВ са само прах в очите на хората, тъй като такава екологична оценка е трябвало и по закон се изисква да се извърши преди приемането на тези промени в плана за промени. Всички планове за промени досега са били подлагани на екологична оценка. Явно тук натискът е толкова голям, че се прескачат законови процедури. Най-скандалното е, че ново застрояване в националния парк, специално за спортни съоръжения, е абсолютно забранено от Закона за защитените територии, който разрешава единствено ремонт и поддръжка на спортни съоръжения. Това каза Александър Дунчев от WWF в предаването "Преди всички" по повод решението на Висшия експертен екологичен съвет към МОСВ за изграждане на нови спортни съоръжения в парк "Пирин".

Решението е изключително обезпокоително и за нас е предизборно жертване на националния парк. Ние сме изключително притеснени какво ще последва след това. До началото на изборите се опасяваме, че ще бъдат жертвани и Рила, и Витоша. Много е притеснително положението, беше категоричен Дунчев.

Според него контрапротестите са дирижирани от държавата. Вместо правителството да участва в такива дирижирани протести, трябваше досега да създаде стратегическо планиране как да се развива туризма в България, заяви екозащитникът.

Дунчев обясни, че са нарушени европейски директиви:

Най-голямото нарушение е, че се процедират промени в плана за управление, които са без стратегическа екологична оценка, както се изисква от директивата за екологична оценка на ЕС и българския закон за околната среда. Липсата на екологична оценка се явява нарушение и на директивата за природните местообитания и директивата за птиците.

Ако ЕС реши да ни санкционира, последствията могат да бъдат да се премахват незаконни съоръжения. Другото, което може да се случи, е националният парк да бъде включен в списъка на застрашените обекти на Пирин, тъй като се нарушават всички досегашни решения и препоръки на Комитета за опазването на природното наследство на ЮНЕСКО, а именно препоръка каквото и да се случва в Пирин, то да е базирано на стратегията за развитие на туризъм в Банско, обясни Александър Дунчев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна