Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев: Очевидно вървим към съставяне на служебно правителство

Снимка: БГНЕС

Проведохме открит диалог. Очевидно вървим към съставяне на служебно правителство. Възможностите на 41-вото Народно събрание се считат за изчерпани. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на пресконференцията след проведените консултации с Синята коалиция, ДПС и БСП.

Ще бъде почти невъзможно да се постигне консенсус да се направи компромис. Така че въврим към процес за завършване на работата на 41-во Народно събрание. Конституцията се е произнесла много ясно за процеса. В понеделник връчвам мандат на ГЕРБ, следват - БСП и след това - ДПС. Разбрахме се, че възможни периоди за провеждане на следващи избори са от края на април до средата на май. Също така за нас е ясно, че фиксирането на конкретната дата за провеждане на следващите парламентарни избори ще бъде плод на съвместни усилия на всички нас, ще има срещи в президентството следващата седмица, така че в рамките на една процедура, заедно с експерти от парламента, заедно с експерти от ЦИК и с хората от президентската институция ще уточним и ще фиксираме точната дата. Посочих периода, който е възможен. Разбира се, дейността на Народното събрание ще продължи до изтичане на неговия мандат, вероятно към края на следващата седмица – казвам вероятно, защото ние сме в процедура такава, каквато е разписана от Конституционния съд. Ще бъдат предприети разбира се някои много важни мерки, действия, ще бъдат предприети и промени, включително и законодателни в последните дни на НС, за да може да гарантираме приемането на някои важни и смислени, но разбира се също така действия, но и разбира се да дадем възможност на служебното правителство – ако се стигне до неговото съставяне, да може да работи спокойно. Такива действия и законопроекти, които трябва да бъдат приети и да бъдат финализирани, са Законът за енергетиката, така че да създадем условия за отстраняване на пречките за коригиране на цените на тока с оглед социалното напрежение, което се създаде последните седмици. Втора подобна мярка е Законът за енергийната ефективност. Трета подобна мярка е възможният мораториум върху Закона за Черноморието, специално визирайки темата с дюните и националните паркове, за да можем да направим усилия в рамките на това НС да адресираме тези важни национални приоритетиДо понеделник ще уточним и други важни теми, свързани с важни последни решения на НС от гледна точка на законопроекти, които са съществени и трябва да бъдат финализирани преди неговото разпускане. Но от друга гледна точка даване на възможност на служебното правителство, при евентуално негово съставяне, да може да работи нормално през следващите месеци.

Говорихме също така и се постигна пълен консенсус, че служебното правителство трябва да гарантира спазването на разпоредбите на новия Изборен кодекс. То трябва да работи за пълна прозрачност и демократично протичане на следващите избори. Ще бъде поканена разширена мисия на ОССЕ и ПАСЕ. ЦИК е натоварена с много сериозни задачи с оглед на провеждането на следващите избори. Ще се обърнем към нейните нужди, ще осигурим ресурс, персонал, ще работим интензивно в следващите дни, заедно с тях, включително и в Президентството, за да може да гарантираме ефективността и безпроблемното протичане на тези избори.

Президентът обясни, че по време на консултациите е обърнато внимание и на  начина на протичане на следващите избори:

Обърнахме специално внимание от гледна точка на протичането на следващите избори, на обществения ред, на ролята на служебното правителство, ролята на МВР за провеждането на тези избори и на възможностите за максимална прозрачност и спокойствие, от гледна точка на партиите за протичане и осигуряване на едно честно и почтено състезание. Пожелавам си това да е едно състезание на политически платформи, на личности, което да работи за доверието на гражданите и те да бъдат мотивирани.

Сегашното НС ще трябва в следващите дни с поредица от срещи между Президентството и представители и експерти на НС да работи за подготовката и старта на работата на служебното правителство, за да гарантираме спокойствие, стабилност и работещи институции в интерес на гражданите и държавността.

Следващото служебно правителство категорично ще посочи своите приоритети навреме. То ще бъде много ясно фокусирано върху провеждането на изборите, гарантиране на тяхната демократичност, прозрачност и честност. Разбира се най-важната задача за служебното правителство ще бъде овладяването на кризата във всичките нейни аспекти. Посочихме също така, че други важни задачи за служебното правителство биха могли да бъдат, освен провеждането на изборите, освен работещите институции, освен овладяването на кризата, и пълното гарантиране на финансовата стабилност на държавата, която ще бъде категоричен факт, работа по приходната част на бюджета, европейските фондове, които са във важна фаза на изпълнение, договаряне – да продължават да се изпълняват и разплащат с нормално темпо; разбира се и дейността на ДКЕВР, на която ние ще се опитаме да развържем ръцете, за да може да си свърши работата в интерес на гражданите, включително с последни законодателни промени. Служебното правителство ще се обърне изцяло и към проблемите на гражданите, към техните искания, то ще бъде максимално прозрачно. Аз вече предложих някои конкретни мерки в тази посока. Нека го кажа много ясно – това правителство трябва да бъде професионално, то трябва да бъде експертно, то трябва да гарантира, че ще работи за стабилност и за доверие. Това се постига на базата на добър диалог с всички и ясни и категорични приоритети, които са посочени и по които се постигат резултати. Всички партии осъзнават и това е важна тема, която дискутирахме днес, че са необходими промени за въвеждането на ефективни механизми за граждански контрол. В рамките на собствените си кампании те ще се произнесат, те ще адресират тези важни теми.

Хората искат промяна, техният глас трябва да бъде чут, партиите трябва да се адаптират към новата реалност, я която се намираме и трябва да посочат решения в тази посока. Всички се обединихме около това, че провеждането на ВНС, като решението за това е от компетенциите на Народното събрание, трябва да бъде добре подготвено и внимателно с оглед на важността на едно подобно решение.

Плевнелив беше категоричен, че институциите ще продължат да работят спокойно:

Също така нека да обобщя, че като президент заявявам категорично, че правителствата идват и си отиват, държавата обаче не е за един ден. Институциите ще продължат да работят спокойно и това ще бъде гарантирано. Ангажиментът на партиите днес е също и да не се търси дестабилизация, конструктивни, демократични и много ясни послания, за да може да гарантираме една спокойна атмосфера за провеждане на следващите избори.

Днес демократичното общество в България във всичките му форми и аспекти е под светлината на прожекторите и аз се надявам, че всички ние ще се съобразяваме с това. Както навътре, така и навън ние имаме големия шанс да покажем устоите на демократичното общество, но имаме и голямата заплаха - от това какво ще се случи в следващите седмици и следващите месеци ще се покаже до колко силни са устоите на демократичната система в България. аз съм благодарен на парламентарните групи, които бяха днес мои гости, че всички се обединяваме около силните послания за стабилност – финансова, институционална, и разбира се много ясен ангажимент за стабилизация, а не дестабилизация на обстановката. Това означава и самите политически партии да могат да адресират този проблем с техните привърженици и да вървим към една наистина честна, демократична кампания, в която българите ще имат шанс да изберат кой най-добре ще адресира техните въжделения, техните приоритети и да го подкрепят на изборите.

Плевнелиев заяви, че ще работи за бързото преодоляване на политическата криза и беше категоричен, че държавата ще остане стабилна, а финансовата и институционалната стабилност на България - гарантирани.

Запитан дали ще подаде оставка, Плевенелиев коментира: Аз съм директно избран от българските граждани, ще служа на тях и ще спазвам Конституцията, ще работя за стабилност и това го гарантирам.

Подкрепям протестиращите и съм им благодарен, защото гражданската енергия е градивна и е важна за държавата. Надявам се политиците да могат да вземат доброто от нея в интерес на обществото и на нацията. Аз и служебното правителство ще работим заедно с протестиращите, коментира президентът. За състава на служебното правителство той каза, че ще се видят първо приоритетите и след това ще се намерят и хората: Не преговарям с хора, само защото са ми симпатични.

По отношение на писмото на Лютви Местан във връзка с твърдението на Бойко Борисов, че Ахмед Доган е готвил атентат срещу него президентът коментира:

Това писмо е предоставено на президентската институция, ще бъде обработено по съответния ред и ще бъде дадена информация по реда, по който тя се дава. По това писмо ще докажем, че институциите работят в рамките на правилата, иначе защо посочих ДПС. Виждате, че търся максималната публичност и прозрачност на това, което правим в тази ситуация.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна