Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старай: Унгария още няма окончателна позиция по въпроса с "Хизбула"

Снимка: Красимир Методиев, почетен консул на Израел в България

Докато нямате окончателно заключение за атентата в Бургас, по-добре е да сме предпазливи. Целият регион на Близкия изток е изправен пред многобройни предизвикателства сега, затова всяка провокативна стъпка, може да има сериозни последици за стабилността. Това заяви в интервю за предаването "Събота 150" Петер Старай, заместник държавен секретар и политически директор в Министерството на външните работи на Унгария. Според него обоснованото предположение на България за участие на "Хизбула" в атентата в Бургас е нещо като повратен момент в мисленето на много държави.

Старай посочи, че досега не е постигнат консенсус по въпроса за обявяването на "Хизбула" като терористична организация, защото трябва да се изчака края на българското разследване, а освен това решението има стратегически аспект. Той подчерта, че Унгария също все още няма окончателна позиция по въпроса.

Без съгласието на Франция и Германия не може да се стигне до решение за определянето на "Хизбула" като терористична организация, защото решенията в Съвета по външни работи се взимат с единодушие, категоричен бе още Старай.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна