Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ТИМ контролира 25 процента от "ЧЕЗ Електро" и 5 процента от "ЧЕЗ Разпределение"

Сградата на енергийната компания ЧЕЗ в Прага
Снимка: Архив

Чешкото икономическо издание "Е15" пише, че част от енергоразпределителното дружество "ЧЕЗ България" е в ръцете на българската икономическа групировка ТИМ, която изданието нарича "най-голямата престъпна организация". Групата ТИМ контролира 25 процента в българската компания "ЧЕЗ Електро" и 5 процента дял в "ЧЕЗ Разпределение", като дяловете са придобити миналата есен на фондовия пазар. Това показали данните от финансовия отчет на "ЧЕЗ България" за последното тримесечие на миналата година. Групата ТИМ е придобила акциите на ЧЕЗ от българската държава миналата есен с посредничеството на "Химимпорт" и други фирми.

ТИМ е създадена в началото на 90-те години, първоначално като охранителна фирма, казва за изданието редакторът на разследващия портал bivol.bg. Атанас Чобанов. Той обяснява и откъде идва името на фирмата и от кого е създадена. Още през 2005-а тогавашният посланик на САЩ в България Джеймс Пардю предупреждава за "бизнеса" на ТИМ в грама, която по-късно е разпространена от "Уикилийкс". Посланик Пардю определя групата като една от най-опасните престъпни организации в България, занимаващи се с пране на пари, трафик на наркотици или проституция.

"Те се промениха, опитвайки се да се очистят. Престъпните дейности се преместиха в сферата на легалния бизнес", допълва още Чобанов. Предполага се, че ТИМ използва пари от пенсионните фондове за собствени инвестиции, което е забранено от закона. Редакцията на bivol.bg разполага с доказателства за това.

Доскоро обикновените българи имаха много малко възможности да научат нещо за бизнеса на ТИМ, медиите не пишат много за групата, пише още в изданието "Е15". Това се промени с "българския Ян Палах". Младият Пламен Горанов се самозапали през февруари пред кметството във Варна в знак на протест срещу дейността на ТИМ и свързания с тях кмет на Варна Кирил Йорданов. "За медиите това е повратна точка", казва Чобанов. "Българите излязоха на протест срещу високите цени на тока. Но това, което се случи във Варна, е нещо съвсем различно. Това са протести срещу мафията", коментира Чобанов.

Собствениците на ТИМ са сред най-богатите и най-влиятелни бизнесмени в страната, уточнява още чешката медия. В империята им са "България еър", Централна кооперативна банка, "Химимпорт" и няколко медии. Собствеността се оценява на един до два милиарда евро, като в над 150-те фирми на групата работят 30 хиляди души.

Информация на Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.