Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марси Рийс: Икономическото състояние е в основата на протестите в България

Снимка: БГНЕС

Икономическото състояние на България е в основата на протестите от последните седмици, смята посланикът на САЩ Марси Рийс. Ето как тя отговори на въпрос на "Хоризонт" дали вълненията могат да бъдат свързани с отказа на правителството от проекта за атомна централа в Белене:

Министър-председателят заяви още през миналата пролет, че се отказва от проекта "Белене" по икономически причини. Много различни теми излизат от тези протести, но като цяло те изглеждат свързани с икономическите трудности и усещането на хората, че не могат да посрещат своите нужди. Това излиза на повърхността като основна тревога и загриженост на протестиращите.

Въпреки икономическите проблеми, българите не бива да губят от внимание върховенството на закона и свободата на медиите, предупреди американският дипломат:

Силно се надявам следващото избрано правителство да не изоставя тези въпроси. И трите теми - разнообразяването на енергийните източници, развиването на това върховенство на закона и свободата на медиите - заедно са важни всъщност и като условия за икономическото развитие и прогреса. Наистина се надявам, че ще бъдат в центъра на обществените дискусии и че ще останат на преден план в дневния ред.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна