Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Боинг" ще започне отново изпитателни полети на самолетите "787 Дриймлайнър"

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Компанията "Боинг" е получила разрешение от Федералната авиационна администрация на САЩ и планира до няколко дни да започне отново изпитателни полети на самолетите "787 Дриймлайнър". Направените промени в литиево-йонните батерии са с цел намаляване до минимум вероятността от късо съединение и прегряване.

Направена е вътрешна промяна на батерията за по-добра изолация на осемте клетки и е добавена нова система за вентилация, се казва в изявление на Федералната авиационна администрация. Батериите, както и всяка част на самолета - до гайки и болтове, след направените промени трябва да получат нов сертификат, че са безопасни, преди да получат разрешение да бъдат използвани. След направените промени "Боинг 787" трябва да премине серия от изпитателни полети преди да влезе отново в експлоатация. Засега са одобрени два изпитателни полета с новите батерии.

"Обширна серия от тестове трябва да покаже дали предложените промени в батерията ще окажат влияние и дали тя ще работи, както е проектирана. Ние няма да позволим на самолета да се върне в експлоатация, ако не сме сигурни, че новият дизайн осигурява безопасността на въздухоплавателното средство и неговите пътници", каза в своето изявление секретарят по транспорта Рей Лахуд.

На 16-и януари всичките 50 действащи самолета "Боинг 787 Дриймлайнър" бяха приземени поради възникнали запалвания на два от тях, предизвикани от литиево-йонните батерии и производителят беше принуден да ги спре от експлоатация. Въпреки че компанията продължава да произвежда самолетите, тя губи около 50 милиона долара на седмица, докато самолетите стоят заземени.

Информация на Елена Цанева - Чикаго

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна