Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът на Кипър заседава спешно по спасителния план за страната

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Като най-критичен в съвременната история на Кипър се определя днешният ден. В 16.00 часа парламентът на малката страна трябва да одобри или отхвърли наложения от Еврогрупата "спасителен план" чрез подстригване на депозитите на всички вложители в кипърските банки. От това решение зависи съдбата на Кипър.

Очаква се драматичен развой на събитията, тъй като президентът Никос Анастасиадис няма необходимото мнозинство в парламента, за да бъде одобрен законопроектът, чрез който близо 6 млрд. евро от сметките на хората и фирмите ще отидат за оздравяване на банките. Срещу това Кипър ще получи заем от 10 млрд. евро от международните кредитори.

Тази сутрин се състоя извънредно заседание на кабинета, след което президентът има неформална среща в парламента. По информация до момента ще бъде променена скалата за облагане с новия еднократен данък. Размерът му за депозити до 100 000 евро ще бъде намален от 6,7% на 3%, а над този праг ще се увеличи от 9,9 до 12,5%. Еврокомисарят Оли Рен заяви, че е склонен да приеме решение на Кипър в тази посока. Новото предложение ще намали тежестта върху дребните вложители, но ще предизвика още по-остра реакция от фирмите и големите вложители, основно руски компании, които се готвят да изтеглят парите си от острова.

Натискът от Еврогрупата и Европейската централна банка върху правителството за спешно приемане на договорените в Брюксел условия по заема за Кипър е огромен. В неделя, след като заседанието на парламента бе отложено, представител на Европейската централна банка е посетил президента с искане за снешно решаване на въпроса.

В специално обръщение към кипърския народ в неделя вечер президентът Никос Анастасиадис призова партиите в парламента да гласуват днес в светлината на най-добрия интерес на гражданите и страната. Той заяви, че Кипър е в състояние на извънредно положение. Анастасиадис очерта двете реални възможности, поставени пред Кипър от Европейския съвет – хаос и банкрут на банките и страната, или много трудно, но контролируемо и управляемо състояние на кризата, което в крайна сметка ще доведе до стабилизиране на икономиката и възстановяване. Президентът заяви, че е избрал по-безболезнения вариант.

Според проведено в неделя социологическо проучване 71% от кипърците настояват парламентът да не одобрява законопроекта за налагането на новия данък, а 62% не искат Кипър да излезе от Еврозоната.

Демонстрации пред парламента днес следобед в защита на стандарта на живот и социалните завоевания на кипърските граждани свикват синдикатите, партии, граждански организации.

По публикацията работи: Бранислава Бобанац – кор. на БНР в Кипър
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени