Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК: Методиката за разпределение на мандатите не може да доведе до манипулации

Снимка: БГНЕС
Българите в чужбина няма да бъдат лишени от възможността да подават заявления за гласуване по електронен път. Все още се подготвя софтуерът за създаване на специална интернет страница. Това съобщиха от ЦИК.

В предаването "Нещо повече" говорителят на ЦИК Бисер Троянов добави: Необходимо е време и средства да се подготви софтуерът, как ще изглежда самото заявление и да бъде качено на интернет страницата, която е в ход и нейната промяна, за да може да бъде облекчен достъпът конкретно на предстоящите избори, а и да бъде по-удобно търсенето на конкретните решения и съобщения. Крайният срок е 11 април и българските граждани в чужбина ще имат възможност, които желаят, да попълнят това заявление. Изключително много са ни задълженията, които ние в кратки срокове, заради предсрочните парламентарни избори, трябва да извършим. Фокусът в момента е към регистрация на политическите партии, подготовка на принципни решения по състави на районни избирателни комисии. Сроковете за назначаването на партиите и на РИК-овете е един и същ – 27 март.

Троянов подчерта, че вероятно нито един срок няма да се окаже достатъчен. Той добави, че освен електронния вариант, има и друга възможност за подаване на заявления за гласуване на сънародниците ни в чужбина – заявление, попълнено и подписано саморъчно, което се изпраща до българското дипломатическо представителство.

Според ЦИК приетата методика за разпределение на мандатите на парламентарните избори не може да доведе до манипулации.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна