Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама: Палестинците заслужават да имат своя държава

Снимка: ЕПА / БГНЕС

След срещата си в Рамалла с палестинския президент Махмуд Абас американският президент Барак Обама заяви, че палестинците заслужават да имат своя държава:

Върнах се на Западния бряг, защото Съединените щати са дълбоко ангажирани със създаването на независима и суверенна палестинска държава. Палестинският народ заслужава да бъде сложен край на окупацията и предизвиканото от нея ежедневно унижение. Палестинците заслужават да се придвижват и да пътуват свободно и да се чувстват сигурни в своите общности. Както всички хора, и палестинците заслужават бъдеще, изпълнено с надеждата, че правата им ще бъдат уважавани, че утрешният ден ще бъде по-добър от днешния, и че ще могат да дадат на децата си достоен живот и възможности.

Обама е заявил пред израелския премиер Бенямин Нетаняху, че продължаващото строителство на еврейски селища не е конструктивно и не "допринася за каузата на мира". 

Американският президент посочи, че новият му държавен секретар Джон Кери ще прекара значително време и ще вложи много енергия в опит да стесни различията между двете страни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна