Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасителен план "Б" за Кипър

Снимка: Архив

Спасителният план "Б" за решаване на финансовата кризата в Кипър се очаква да бъде одобрен тази вечер от правителството и от парламента на страната. По-рано политическите лидери окончателно отхвърлиха идеята за данък върху банковите депозити и приеха нови антикризисни мерки.

Да се проведе референдум, с който кипърският народ да се произнесе къде да се търси решението на икономическите проблеми и на кризата в страната, предложи днес партията АКЕЛ. Според нея, все още на различни гледни точки дали ще бъдат накарани да приемат предложението на тройката, затова именно хората трябва да се произнесат. Днес на консултации между президента Никос Анастасиадис и политическити лидери единодушно е било взето решение да се създаде национален фонд "Солидарност", който се оценява като важна стъпка към спасителната програма на Кипър. Фондът ще се попълва със средства от официалните и взаимноспомагателните фондове в страната, неправителствените организации, частни, юридически и физически лица, средства на кипърската църква.

Тази вечер се провежда заседание на правителството, което трябва да одобри законопроекта, за да се внесе в парламента. Утре в девет часа ще има нова среща на политическите лидери в президентския дворец. Предпазлив оптимизъм за изхода на преговорите в Русия изрази министърът на финансите Михалис Сарис. В центъра на продължаващите му разговори в Москва са енергийните въпроси и банковият сектор. До понеделник ще има програма за подпомагане на икономиката, заяви още управителят на централната банка на Кипър Паникос Димитриадис.

Също тази вечер министрите на финансите на страните от еврозоната ще проведат телефонна конференция за Кипър. Това съобщи председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум, цитиран от Франс прес. Министрите ще обсъдят последните предложения на кипърското правителство за предоставянето на спасителна помощ в размер на 10 милиарда евро.
По публикацията работи: Бранислава Бобанац
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени