Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хелзинкският комитет представя доклада си за 2012-а година

Снимка: БГНЕС

Българският хелзинкски комитет представя днес оценката си за тенденциите в областта на защитата на човешките права през 2012-а година. В предаването "Преди всички" председателят на комитета Красимир Кънев очерта някои основни сфери, в които има съществено нарушаване на човешките права у нас:

Съществено влошаване на правата на човека, от наша гледна точка, са четири. Това са независимостта на съдебната власт, правото на свобода на изразяване, религиозната свобода - особено религиозната свобода на мюсюлманите и положението в местата за лишаване от свобода. Правата на децата в институциите, свръхупотребата на сила от правоприлагащите органи, правото на убежище продължава да бъде сериозен проблем, особено достъпът до процедура. Дискриминацията във всички сфери на обществения живот. Но отбелязваме и някои подобрения, свързани с приемането на някои закони като Закона за съдебната власт, Закона за отговорността на държавата и общините и т.н. Там бяха въведени механизми за обезщетяване на вреди от неразумно продължили досъдебни производства; някои положителни промени в практиката на ВАС по прилагане на Закона за защита от дискриминация, каза Кънев.

Българското общество не може да търпи вече това потискане на независимостта на съдебната власт, заяви той и добави: В сферата на съдебната власт трябва да се променят много неща - необходими са законодателни промени, дори промени в Конституцията, има нужда от едно ново конструиране на органите на съдебната власт. Аз не зная обаче дали сегашните ръководители на съдебната власт, както и новите депутати и правителството ще погледнат сериозно на този проблем, за да предприемат едни много дълбоки реформи. 

Цялото интервю на Силвия Великова с Красимир Кънев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна