Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Попиванов: ГЕРБ иска втори мандат, за да поправи грешките от първия

Снимка: БГНЕС

От всички изявления, които чуваме през последните седмици след оставката на кабинета, човек остава с впечатлението, че ГЕРБ искат втори мандат, за да поправят грешките от първия. По всички въпроси, за които сега предлагат някакви решения, една голяма част от проблемите се натрупаха и стигнаха до тежки кризисни ситуации именно в хода на предишния управленски мандат. Това заяви в предаването "Нещо повече" политологът Борис Попиванов.

Той смята, че БСП е показала най-голямото обновление на водачи на листи от времето на Жан Виденов досега: Ситуацията е много по-различна от тази през 2009-а година, когато имаше достатъчно подозрения, че водачите на листи са избрани по такъв начин, че Станишев да може да възпроизведе своите министри и зам.-министри в парламента. Нищо подобно не наблюдаваме в момента. Напротив. Колкото и да познаваме тези лица, трябва да се отбележи, че това е нормално за партия като БСП.

Рискът пред партията (БСП - бел.ред.) е доста голям, защото след подобно управление, което е прекъснато предсрочно, след управление, което е обвинявано от левицата в това, че е най-слабото от началото на промените насам, ако не се постигне убедителен резултат, това неизбежно ще рефлектира върху кондицията на самата партия, върху позициите на нейното ръководство и върху всичко останало. Именно затова може би техният хъс е най-голям да докажат себе си. /.../ Сега може би е моментът да покажат дали те са в синхрон с това масово връщане на лявата политика в Европа, или остават встрани от общата тенденция.

Независимо от тази многообразност на протестната активност, може да се каже, че тя изигра в доста съществена степен роля за промяната на политическия пейзаж, на политическото говорене в България през последните седмици, защото властта в нейните различни конфигурации и политическите партии се съобразиха и започнаха да правят рязък завой, ляв завой, социален завой в това, което говорят и предлагат, и изобщо в начина, по който си представят бъдещото политическо участие, коментира политологът, но добави мнението си, че не са големи перспективите пред формациите на протестиращите за влизане в парламента.

Цялото интервю и репортажа чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна