Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Камджалов: Задачата на диригента е да накара оркестъра да даде всичко от себе си

Йордан Камджалов
Снимка: Ал.Михайлов/Булфото
В календара на българския "Музикант на 2011-а година" Йордан Камджалов последната седмица на месец март е запазена за България. Младият диригент с успешна международна кариера вече е тук и репетира за концерта си със Софийската филхармония, а през почивните дни ще прослушва млади дарования, които кандидатстват за стипендии от фондация "Камджалов".

 
Програмата на концерта в зала "България" днес от 19 часа е интересна: Токата от Димитър Ненов (оркестрация на Лазар Николов); Концерт за пиано и оркестър №2 от Ференц Лист със солист Иван Павлов (за него това е дебют с Филхармонията) и накрая пищните "Картини от една изложба" на Модест Мусоргски, оркестрирани от Морис Равел.  

Ще стане много хубав концерт. Колегите от Филхармонията просто имат нужда да работят – радват се на всеки, който работи. Да си креативен, да имаш цели, да искаш да извадиш още повече от другия и да искаш да дадеш още повече от себе си е нещо, което съзнателно или подсъзнателно иска всеки човек. Всеки копнее да покаже най-доборото от себе си. Само трябва да се създадат условия за това – споделя младият маестро.

За работата му в София и Хайделберг, където е генерален музикален директор, чуйте в интервюто на Ирена Гъделева с Йордан Камджалов.

По публикацията работи: Алегро виваче
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна