Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Ганчев: Сега папата трябва да покаже на дело реформаторския си капацитет

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Доверието към папата нараства още повече. Още с избора на името си той дава голямо послание за смирение и голяма духовност. Но също и орденът към който принадлежи дава послание за действие. Това е силно съчетание между духовност и действие, наследено от двама големи светци на католическата църква. Именно това вдъхва надежда за пречистване на църквата след скандалите за педофилия, след истините и полуистините около Ватилиикс, от които наистина хората са уморени. Те имат нужда от една по-мисионерска църква, която да е по-малко дипломатична и повече действена, повече да обръща внимание на отделния човек.

Така Димитър Ганчев от радио Ватикана коментира в предаването "Събота 150" по "Хоризонт" първите дни на понтификата на папа Франциск І.

Сега наистина папата трябва да покаже на дело своя реформаторски капацитет и да реализира това, което чухме в последните дни. Реформите могат да се очакват след великденския период, когато той трябва да посочи своя екип за работа. До този момент той потвърди всички служби във Ватикана, но това не означава, че те ще продължат по-нататък в неговия понтификат.

Папата вече е получил неофициална покани да посети Ирак. Очаква се  да посети и страните в "покрайнините на света", както и тези, с които Ватиканът няма отношения, разкри Ганчев. Най-сигурна обаче е поканата на Дилма Русев Франциск І да посети Бразилия, където ще се проведе световния младежки ден през юли. Когато след избора си папата говори с младежите, той им определи среща именно в този ден.

Италия все още преминава кръстния път на политическите тегоби в очакване на едно възкресение в което да поеме своя път на развитие, спокойствие и хармония, коментира Ганчев 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна