Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цонев: "Нова алтернатива" ще има повече от 10 депутати в следващия парламент

Снимка: БГНЕС

Основните послания в предизборната ни програма са насочени към младите хора, студентите и техните преподаватели, хората с предприемачески дух и идеи за развитие на собствен бизнес. Това заяви в предаването "12+3" лидерът на партия "Нова алтернатива" Николай Цонев.

В предизборната платформа на партията са включени 14 предизвикателства. "Нова алтернатива" предлага икономически рестарт. Като пример Цонев даде предложението да се наложи мораториум върху плащането на държавните такси и лицензии за стартиращия бизнес. По думите му това ще позволи на хората, които започват бизнес, да не бъдат товарени предварително с държавни такси и лицензии. Партията предлага също строг контрол върху банките за начина на отпускане на кредити със средства по европейските кредитни линии, т.е. да има бързи и облекчени процедури с ясен регламент, да има кредити за производство с фиксирани лихви със строги правила в полза на предприемачеството. Предлага се също опростяване на процедурите за кандидатстване по оперативните програми, прозрачност и достъпност до финансовите средства без административни пречки.

Цонев подчерта още, че всеки кандидат трябва да има достъп до система за проследяване на процедурата, за да се осъществява контрол на поредността при разглеждане на проектите и начините на оценка на проектните предложения. "Нова алтернатива" предлага също въвеждане на облекчен достъп и специални проектни линии в европейските програми за младежи до 29 години, за предприемачески инициативи и проекти. Партията иска още да отпаднат ограничителните процедури, които не позволяват равнопоставено участие на всички фирми в обществените поръчки и въвеждане на електронна система за кандидатстване.

Николай Цонев прогнозира, че партията му ще има повече от 10 депутати в следващия парламент. Той изтъкна, че партията се финансира от членски внос и лични дарения. Цонев е категоричен, че при никакви обстоятелства не биха се коалирали или поддържали партията ГЕРБ.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна