Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хамлет" в битка за "Аскеер" с "Майките" и "Театър за стар клоун"

Снимка: БГНЕС

Актрисата Емилия Радева получава "Аскеер 2013" за цялостно творчество. Тя има над сто роли в театъра и киното - във филми като "Лист обрулен", "Матриархат", "Иконостасът" и "А бяхме млади". Носител е на редица награди и отличия, между които орден "Стара планина" I степен за приноса й за развитието на българската култура и изкуство.

В категорията за най-добър спектакъл, както и за режисура, статуетката си оспорват "Хамлет" и Явор Гърдев (Народен театър "Иван Вазов), авторският вербатим спектакъл на Неда Соколовска "Майките" /Студио за документален театър Vox populi/ и Ивайло Христов -"Театър за стар клоун" от Матей Вишниек с режисьор Ивайло Христов /Народен театър "Иван Вазов"/.

Милен Миланов, председател на фондация "Академия Аскеер" представи в "Хоризонт до обед" и другите номинации. Най-много са за "Хамлет".

В категорията "Водеща мъжка роля" с Леонид Йовчев ("Хамлет") ще се състезават Герасим Георгиев-Геро (за ролята на Ганьо Балкански в "Господин Балкански" от Георги Данаилов, постановка на Бина Харалампиева в Младежки театър "Николай Бинев") и триото Марин Янев, Стефан Мавродиев и Илия Добрев (за ролите на Филипо, Николо и Пепино в "Търси се стар клоун").

Церемонията по връчването на наградите "Аскеер 2013" е на 23 май.

Кои са останалите номинации можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна