Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Василев: Терористите постигнаха целта си

Снимка: ЕПА / БГНЕС

За момента инцидентът в Бостън не се нарича терористичен акт, но въпреки това според мен терористите постигнаха целта си, а тя е именно психологическо въздействие, създаване на страх и паника. Това заяви в предаването "12+3" експертът по сигурността Пламен Василев. Според него никой не е очаквал да се случи такова нещо на маратона. Той добави, че терористите детайлно разучват охраната на всеки обект или мероприятие и винаги избират този обект, който е по-зле охраняван.

Мерките за сигурност в САЩ са много мащабни, но не винаги и не навсякъде. Всяка система за сигурност има слаби места. Винаги най-слабото място е човешкият фактор. В случая смятам, че се е провалило разузнаването, получаването на предварителна информация, коментира Василев и добави: Модерните схващания за сигурност са за това да има изпреварваща информация, разузнавателна

Експертът изказа мнение, че в България сме доста изостанали по отношение на планирането, организацията за противодействие и реагиране при терористични актове.

Румен Христов, който е студент в Масачузетския технологичен институт, е бил на 1 километър от инцидента. Какво разказа той, чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени