Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велков: САЩ като че ли леко неглижираха заплахите на вътрешния тероризъм

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Не знам как ФБР и ЦРУ са формирали толкова бързо версии за случилото се в Бостън. Подобни версии само показват липсата на достатъчно данни и факти за поръчители и извършители и може би е някакъв опит за насочване. Това заяви в предаването "Нещо повече" експертът Славчо Велков.

Въпреки огромните усилия на държавата САЩ, въпреки уверенията, че непрекъснато се прекършва гръбнакът на глобалния тероризъм и всичките драконовски мерки за сигурност, ние сме свидетели отново на акт, който в никакъв случай не може да се сравни по мащаби и значение с този от 11-и септември 2001-ва, но е вторият по брой на жертви, ранени и въздействие след тази дата, посочи експертът и добави мнението си:

Международната общност, респективно случая и отделно САЩ, увлечени в противодействието на глобалния тероризъм в горещи точки на света и къде ли не, като че ли леко се неглижираха заплахите от страна на вътрешния тероризъм, а те не са по-малки, отколкото на онзи, който наричаме международен. Ако вървим към хипотези, може да споменем няколко. Първо – че това е типичен акт на вътрешен тероризъм, на организация – човек или хора, които не принадлежат към организация, с цел предизвикване на страх, ужас, объркване, паника. Не споделям мнението, че това е акт на сплашване, защото говорим за убити невинни хора, деца, говорим за над 140 ранени, говорим за ампутирани крайници и за достатъчно количество взривно вещество. Другата хипотеза, към която можем да вървим, това е напомняне от страна на някоя друга организация, извън САЩ, за своето съществуване и затова, че има да отмъщава за нещо. Третата версия е да е дело на единак, който се е самомотивирал, подобно на Андерш Брайвик в Норвегия и т.н. Каквато и да е версията, по която ще се работи, за съжаление, отново беше пробита една система за вътрешна сигурност и то в момент, в който тя е в повишен режим на внимание, т.е. не е само превантивна, а се провеждат ефективни мерки във връзка със самото събитие. Тези, които са го замислили акта, не са глупави, като се има предвид мястото и времето.

Според журналиста от в. "24 часа" Васил Сотиров версиите на ФБР и ЦРУ са най-логичните на този етап. Това не са големите атентати от типа на Оклахома и 11-и септември. Може би наистина в резултат на толкова мерки, които се взеха през тези години, един такъв голям атентат наистина е невъзможен или поне много трудно осъществим, изказа мнение той. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени