Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ търсят извършителите на взривовете в Бостън

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Съединените щати се съвземат след двете експлозии на маратона в Бостън, които отнеха живота на трима души, сред които и едно дете. Ранените са над 140. ФБР пое координацията на разследването, което разглежда и възможността за терористичен акт.

Американският президент Барак Обама подчерта, че виновните ще бъдат изправени пред съда, но не използва термина тероризъм относно експлозиите.

Все още сме в етап на разследване, но искам да подчертая, че ще открием кой е извършил това и ще го подведем под отговорност, каза Обама.

Местните болници съобщиха, че най-малко 144 души се лекуват от рани, причинени от взривовете, като състоянието на 17 от тях е критично, а на 25 - сериозно. Най-малко осем от пациентите са деца. Доктор Питър Фейгънхолз посочи, че повечето от нараняванията са причинени от шрапнели.

Няма съмнение, че става дума за терористичен акт, заяви пред ЕнБиСи бившият директор на Националния център за борба с тероризма Майкъл Лайтър.

Представителите на властите все още опитват да са предпазливи, но за мен няма съмнение, че това е терористичен акт, при това доста сложен. Замисълът да се сложат две устройства на около 100 ярда едно от друго, вероятно за да бъдат увеличени жертвите. Това, което всички трябва да разберат е кой носи отговорност и дали има още устройства на други места. Затова ставаме свидетели на засилени мерки за сигурност в Бостън, Ню Йорк и Вашингтон, смята Лайтър.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени