Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

В деня, определен за огласяване на препоръките на Европейската комисия относно евроинтеграцията на Сърбия и Косово, медиите в Белград препечатват интервю, в което сръбският премиер Ивица Дачич се обявява против посредниците в диалога с Прищина.

Смятам директните преговори за статута на Косово и тамошните сърби като по-добър вариант. Бихме могли да постигнем споразумение с Прищина. Тази идея обаче не отговаря на интересите на определени сили, които не знаят какво бихме могли да се договорим с албанците, заявява Дачич в интервю за телевизия Russia Today, цитирано от вестник Политика.

Сръбският премиер отказа да назове конкретно Германия и САЩ, но заяви, че става дума за актьорите, които са действали като посредници в нашите преговори през последните години. Дачич отправя упрек към Европейската комисия за двоен стандарт спрямо Сърбия. По думите му въпросът за Косово е бил поставен като предварително условие за започване на преговорите за членство в ЕС едва след като сръбските власти предали всички лица, издирвани от Хагския трибунал за престъпленията в бивша Югославия.

По публикацията работи: Добрин Йотов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна