Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Матю Бъроуз: ЕС ще съществува и след 15 години, но ще бъде различен

Снимка: ЕПА / БГНЕС

В Аулата на СУ „Свети Климент Охридски” д-р Матю Бъроуз ще представи най-новото си изследване „Глобални тенденции 2030: Алтернативни светове”. Д-р Бъроуз ще говори за глобалните тенденции и прогнози за 2030-а година, ще разгледа възможните „мегатенденции” във важни сфери като световна икономическа мощ, население и идентичност, управление на природните ресурси, сериозни световни кризи и възможни последици от тях.

Д-р Бъроуз е заемал редица високопоставени длъжности в ЦРУ и в Националния съвет по разузнаване (НСР), като в момента е директор на Аналитичната секция на НСР. Той е основният автор на изданието на НСР „Глобални тенденции - 2025: Преобразен свят”, което получи одобрение от международните медии и академичните среди. Гостуването на Матю Бъроуз в предаването "Хоризонт до обед" започна с коментар на взривовете в американския град Бостън.

Експлозиите в Бостън са трагично събитие, в момента наистина не знаем кой  ги е извършил. Трябва да изчакаме разследването преди да си вадим изводите за извършителите. Нямам усещането, че се връщаме към 11-и септември 2001-ва година. В момента сме в по-добра позциция да се справим с тероризма, отколкото преди 10 години и затова не трябва да реагираме истерично.

По повод изследването, което ще представи, Бъроуз заяви, че е оптимист. Наблюдавам, че когато пътувам, за да представя този доклад, както в САЩ, така и в чужбина, хората са по-скоро негативно настроени. В Европа през последните 3 десетилетия имаме свобода, която в началото на 80-те беше просто мечта. Разбира се, след финансовата криза има много несигурност. Но ако погледнем по-общо картината, трябва да вземем предвид огромния напредък, който сме направили. Документът, който сме написали, е планов документ. Очевидно е, че трябва да помисли за ной-лошия сценарий. Заплахите ще продължат да съществуват. Но гледаме и на различните възможности за бъдещата дискусия относно стратегиите, които ще използват американските администратори, за да избегнат заплахите.

В изследването специално място е отделено за средната класа.

Средната класа расте в световен мащаб. Около половината население ще бъде средна класа в следващите 15-20 години. От този растеж на средната класа  техните очаквания също ще нарастват. Ще бъде все по-трудно да се отговори на техните очаквания. Ще искат да се развиват, но това ще бъде трудно за правителствата да отговорят на тези изисквания. ЕС ще продължи да съществува и след 15 години, но ще бъде различен, прогнозира д-р Бъроуз.

Чуйте интервюто в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени