Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Искра Баева: Връзката с Чечения е напълно достоверна

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Струва ми се, че не е нов източникът на заплаха, той продължава да бъде същият – да бъде главно свързан с исляма, но не ислямът като религия, а ислямът като политически носител на противопоставяне на глобалната роля на САЩ. Това коментира в предаването "Събота 150" историкът проф. Искра Баева.

Прави впечатление, че извършителите на атентата са хора, които са се интегрирали в обществото, а не са маргинали, които искат да отмъстят на цялото общество, което поставя много сериозни въпроси - за същността на съвременните държави, за тяхната идеология, за това до каква степен опитът да се глобализира западната система, парламентарната демокрация като общовалидна система за всички страни в света, не създават противодействие. Струва ми се, че това е големият проблем и това е големият конфликт, който припламва тук-там в сблъсъка на всички развити европейски и извъневропейски държави с останалия свят.

Историкът смята, че връзката с Чечения е напълно достоверна и това не трябва да предизвиква някаква изненада. Според нея доказателствата са достатъчни.

Проф. Баева е категорична, че на атентата в Бостън не трябва да се гледа като на новия 11-и септември: Нито като значение, нито като жертви, нито като прецизност в подготовката, защото в крайна сметка това се оказа като средства за реализиране някакъв "кухненски" начин за извършване на атентати. 11-и септември беше изцяло нова епоха в развитието на САЩ и на глобалното противопоставяне, докато този е един от многото.

Историкът обаче подчерта, че в света почти всеки ден има терористични атентати с много жертви като например в Ирак, Афганистан, Пакистан:

Това показва до каква степен ние, представителите на западния свят, сме вгледани в самите себе си. Реагираме много остро на такива събития в нашия свят и много по-невнимателно прескачаме, не обръщаме внимание на подобни събития в другия свят, което показва, че разделението продължава и то ще нагнетява конфликта и в бъдеще.

Журналистът Елена Йончева каза от своя страна: Аз лично се съмнявам, че чеченската връзка е причината за това, което се случи и което води към тези две момчета. Трудно можем да намерим чеченска връзка поради няколко причини. По-скоро трябва да разсъждаваме в посока на това, че тези момчета от чеченски произход са попаднали в някаква джихадистка мрежа на територията на САЩ.

Йончева подчерта, че едва ли САЩ е територията, на която чеченските сепаратисти трябва да се борят за своята независимост.

Проф. Искра Баева заключи: Мисля, че в бъдеще ще се срещаме все по-често с този феномен – необясними действия на хора, които са в западна среда.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени