Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследването за отвличането на Лара е поето от Софийската градска прокуратура

Заместник главният прокурор Ася Петрова
Снимка: БГНЕС

Разследването за отвличането на Лара е поето от Софийската градска прокуратура под наблюдението на заместник главния прокурор Ася Петрова (на снимката). Обвинението отказа да потвърди дали е бил платен откуп за освобождаването на Лара. Аргументът на прокурор Петрова е, че всичко, което сега не бива да бъде съобщавано, се прави в интерес на детето. Лара е добре, не е разпитвана, с нея работят психолозите на МВР.

Имаме очаквания похитителите на детето да бъдат разкрити, заяви прокурор Петрова.

Има водеща версия, по която работи прокуратурата, която й дава основание да смята, че скоро ще има положителен резултат, но тази версия отново не бе оповестена. От индиректните отговори на Ася Петрова може да се заключи, че тази версия не е свързана с делото в Италия срещу Евелин Банев-Брендо. Вече стана известно, че при разпита му след похищението на детето, той не е казал нищо, което да насочи разследващите, че връзката е тази. Мълчанието му пред съда също показва, че не може да бъде коментирана като основна версия за отвличането.

Информацията на "Хоризонт" за платен откуп е почти сигурна и наистина изглежда, че става дума за отвличане за откуп. При всички положения обаче според прокуратурата в случая не става дума за "Наглите-2". За всичко останало - броят на хората, участвали в това отвличане, мотивите им - прокуратурата поиска време и ще съобщи по-късно.

В края на тази седмица се очаква съдебното заседание по делото за екстрадирането на Евелин Банев-Брендо в Румъния. Италия вече отказа да го предостави с аргумента, че тече дело в Италия, но съдът си даде възможност да провери дали Банев иска лично да присъства на решението на съда, когато ще се произнася по искането на Румъния, отново по дело за наркотрафик. Ако Банев се появи, това ще бъде и първа възможност той да коментира случилото се с детето му. Ако не, информацията ще се търси от делата в Италия, където се очаква произнасяне на присъда до края на май.

Репортажа на Силвия Великова и коментара на прокурор Ася Петрова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени