Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Григорова: Атентатът в Бостън ни припомни проблемите на Русия в Северен Кавказ

Снимка: BBC

Националността на двамата братя Царнаеви, които стоят зад атентата в Бостън, повдигна въпроса и за отношенията между САЩ и Русия - от гледна точка на това как се защитават национални интереси, какво е сепаратизъм, тероризъм. Доскоро Русия беше обвинявана, че нарушава правата на чеченците. Покрай това, което се случи в Бостън, може да се изпадне и в другата крайност - да се обявят всички чеченци за терористи. В предаването "12+3" темата коментира доц. д-р Дарина Григорова, преподавател в Софийския университет.

Беше изненада чеченският произход на двамата братя. Но по-малкият брат е в САЩ от 8-9 годишен и е преминал през цялата им образователна система. Така че в Америка трябва да бъдат по-внимателни във фиксирането на националността им. Другият проблем, който ни припомни този атентат, е проблемът на Руската федерация със Северен Кавказ. Там се създаде един анклав, отгледан с арабска помощ. В момента проблемът на руското общество е, че контролът върху тази територия ще докаже дали Руската федерация ще запази суверенитета си избощо. За момента понятието, което използва властта е "системна криза в Северен Кавказ". Там много се засили клановият принцип. Там има процес на реислямизация, каза доц. Григорова и даде примери с облеклото.

Доц. Григорова направи анализ на процесите в Северен Кавказ и от гледна точка на липсата на държавна власт, която да обедини обществата.

Чуйте мнението на доц. Дарина Григорова от звуковия файл.

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени