Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готов е проект на Национална програма за превенция и профилактика на самоубийствата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Готов е проект на Национална програма за превенция и профилактика на самоубийствата.

Тя предвижда опитите за самоубийство да влязат в база данни, а честотата им да бъде снижена с 10 процента чрез профилактични мерки. Проектът е разработен от здравното министерство и Националния център по обществено здраве и анализи и ще подлежи на обществено обсъждане.

Основната цел на програмата е да намали опитите за самоубийство и смъртността поради самоубийство. За тази цел ще бъде събрана достоверна информация за случаите и ще бъдат обучени професионалисти по проблемите на самоубийствата, заети в областта на здравеопазването.

Програмата ще обхване и лицата с повишен риск от посегателство върху собствения си живот като хора с тежки психични и хронични заболявания, наркомани и алкохолици, ученици между 10 и 18-годишна възраст, военни, безработни, възрастни и самотни хора.

Програмата е насочена и към предотвратяване на нови опити при хора, извършили вече опит за самоубийство.
Въз основа на събраните данни, ще бъде правен анализ на основните причини, мотивирали самоубийство. Програмата цели и да повиши информираността сред хората за укрепване на психичното здраве и придобиване на социални умения за справяне с преумора, напрежение и житейски кризи. Тя ще се финансира от републиканския бюджет и Норвежкия социален механизъм.

По публикацията работи: Мая Данчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна