Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г. Прохаски: Икономическите програми на партиите са сходни

Снимка: Таня Харизанова

Георги Прохаски представи в "Преди всички" данни от поредния доклад на Центъра за икономическо развитие "Икономиката на България - април 2013".

Икомиката не е независима от политическата нестабилност, подчерта Прохаски.
Имаше забавяне през 2012-а, когато растежът достигна само 0,8 процента в сравнение с 1,9 през 2011-а.

Това тримесечие - първото на 2013-а, както и предишното, ще бъде много слабо – 0,3-0,5 процента. Огромен остава проблемът с безработицата и бедността. За 2013-а очакваме по-голямата част от икономиката все пак да расте. Миналата година повечето сектори все пак бяха в растеж - селското стопанство, промишлеността, търговията. По-малки сектори като култура, здравеопазване и спорт – също. Но проблемите остават и са значителни.

Някои от партиите имат нелоши идеи за икономическата политика. Не се предвиждат драстични промени в данъчното законодателство. Много опасни идеи в програмите няма, като изключим някои радикални и твърде далеч от реалността.

Повечето партии виждат проблемите в икономиката и обществото и дават идеи какво да се направи в общ вид. Хората ще преценят имат ли политическа воля и експертен и кадрови потенциал да минат към конкретни действия и да ги реализират.

Няма да е много трудно да се направи програмно правителство, защото програмите са доста сходни – дори на двете най-големи политически сили. Изключваме въпроса за "Белене" и плоския данък, каза Прохаски.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна