Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите във Франция бяха разделени на първомайските митинги

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Синдикатите във Франция са разделени на днешните първомайски митинги, които минават под знака на рекордната безработица във Франция. Непопулярността на политическата класа повишава рейтинга на крайната десница.

Франция посреща 1 май в тежък обществен климат, белязан от рекордно високата безработица и финансовите скандали с бившия министър на бюджета Жером Каюзак, но синдикатите не успяха да се обединят за днешните митинги. Три основни профсъюзни федерации обявиха близо 280 демонстрации в страната, в Париж те започват след обед.

Синдикатите, обаче, имат остри разногласия относно проектозакона за защита на работните места, който трябва да бъде приет този месец. Недоволството от политическата класа и рекордно ниският рейтинг на президента Франсоа Оланд се оказаха в полза на крайно десния Национален фронт, който тържествува на традиционния си митинг в Париж сутринта. Неговата лидерка Марин Льо Пен се обяви за светлина на надежда за французите, заклеймявайки сегашната политика.

Според проучване за BFM TV Марин Льо Пен би стигнала до втори тур на президентските избори, оставяйки назад Франсоа Оланд.
По публикацията работи: Юлия Талева – кор. на БНР в Париж
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна