Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата почита светите братя Кирил и Методий

Снимка: Архив

С литургии във всички български храмове беше почетена паметта на Светите братя Кирил и Методий. От 1863 г. 11 май се утвърждава като църковен празник на Солунските братя , а след Освобождението става общоучилищен празник на славянските първоучители.

С тържествена литургия днес в катедралата „Св. Св. Кирил и Методи” в Солун беше отбелязан празника на двамата братя просветители,канонизирани за светци от ортодоксалната църква.

Солунското кметство получи подарък от гърци, живеещи в Петербург, с чиито средства бе изграден паметник на славянските будители, който се намира срещу църквата на брега на морето. Мястото е специално избрано, за да има видимост от всички краища на града.

На 24-ти май в Солун започват тържествата, посветени на делото на двамата братя. Организира се международен конкрес на изследователи на житието и просветителската дейност на създателите на славянската писменост. Подготвена е голяма изложба, която представя моменти от Великоморавската мисия на просветителите и много ценни икони с тяхно изображение. Изложбата ще бъде експонирана в страните, свързани с делото на славянските първоучители.

По публикацията работи: Катя Пеева - кор. на БНР в Солун

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна