Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Вестниците в балканските държави коментират изборите у нас и резултатите след вота. На изборите в България са забелязани над 300 нарушения, пише македонският вестник Вечер. Сред тях са подкупване на избирателите да гласуват за определен кандидат, организиране на групи с цел нарушаване на политическите права на гражданите, купуване и продажба на гласове. Откакто през 2007 г. страната стана членка на Европейския съюз, тя се тресе от множество корупционни скандали, в чийто център са ключови политици. Нито един обаче не е разследван докрай, за което Брюксел често предупреждава, пише изданието.

Ще бъде ли укорена България за фалшифициране на избори, пита друг македонски вестник - Дневник. Ако съдим по предизборния ден и кампанията, българската държава и нейните институции  нямат капацитет да организират честни и демократични избори. Това е първоначалната оценка на комисията на Съвета на Европа за наблюдение на вота.

"Шансовете за консервативно правителство в България са малки ",пише в заглавие белградският вестник Политика. Съществуват опасения и че може да се поднови напрежението от февруари, когато след масови протести падна кабинетът на Бойко Борисов. Доказателство, че в страната цари разочарование и че очакванията на гражданите след влизането в ЕС не са изпълнени, е и това, че на изборите излязоха едва петдесет процента от хората, отбелязва вестникът.  

Според Ромъния Либера несигурните резултати от вота отварят пътя към политическо напрежение. Всекидневникът определя като най-вероятен сценарий плана на социалистите за създаване на правителство от експерти под ръководството на икономиста Пламен Орешарски с подкрепата на ДПС и с представители на гражданското общество.

"Успех по време на криза" e заглавието в Евениментул Зилей по повод победата на ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов възкръсна от собствената си пепел само три месеца след като беше принудена да слезе от власт в един нестабилен социален контекст, отбелязва вестникът.

Информация на БТА  

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна