Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галя Горанова: Цацаров направи политическа услуга на опонентите на ГЕРБ

Снимка: Архив

Прокуратурата се намеси по недопустим начин в изборите, като разгласи случая в Костинброд в деня за размисъл и така по някакъв начин взе активно участие в една операция за манипулиране на вота. Недопустимото в този случай е това, че с преждевременното си съобщение прокуратурата усили съмненията за готвено престъпление, без да предостави доказателства. Това се нарича внушение. Днешните изявления на прокурорите не го разсеяха. Това заяви в предаването "Нещо повече" журналистът от в. "Сега" Галя Горанова.

Главният прокурор трябва да отговори на един много важен въпрос – към кой дълг е по-привързан – към този на правото или към дълга към медиите?

Според нея Цацаров е направил политическа услуга на опонентите на ГЕРБ:

От представените до момента доказателства може да се заключи, че имаме неспазване на договора за отпечатване на бюлетините или занижен контрол от страна на служителите на служебното правителство, но не и за готвена фалшификация на вота, за което говорят БСП и ДПС. /.../ Оттук нататък Цацаров ще трябва да доказва, че не е политически или по някакъв друг начин обвързан с БСП и ДПС, които откровено спечелиха от неговата предизборна намеса. Тест за неговата независимост ще бъде реакцията му при първия сигнал за злоупотреби на хора, свързани с тези партии.

За 42-рото Народно събрание Горанова изказа мнение: В тези избори народът по някакъв гениален начин щракна капан около своите политически любимци. Компромисът, който те ще трябва да направят за сформирането на кабинет, ще е смъртоносен по някакъв начин за тях. /.../ Вероятно ще бъде съставено някакво компромисно правителство, начело с Пламен Орешарски. То ще е копие на кабинета "Беров".

Всички безобразия оттук нататък ще бъдат оправдавани с едно и също нещо – необходимостта от стабилност в държавата в условия на тежка криза. Много е вероятно да има нови избори догодина, смята още Горанова. 

Журналистът от "Правен свят" Мирела Веселинова коментира от своя страна:

Необичайна е обстановката в България от няколко години насам. Сигурно главен прокурор в някоя друга държава и изобщо ръководство на прокуратурата не би било поставено в ситуация да дава такава пресконференция и да обяснява защо не е субект в изборния процес и защо по никакъв начин не е повлияло на резултатите от изборите. Просто в България ситуацията е такава. При всички положения трябва да си дадем сметка, че малко са институциите и администраторите, политическите лица в България, които с такава лекота да извикат журналисти и в продължение на два часа да отговарят на всички възможни въпроси, които можеха да се зададат във връзка с последните скандални събития. Аз приветствам това, което се случи днес. Днешните действия, колкото и да бяха необичайни, са правилни.

Интервютата чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна