Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Сривът на доверие към Европейския съюз е една от водещите теми в чуждестранния печат днес. "Нивото на одобрение пада, а страните-членки се отдалечават една от друга", пише Ди Велт. Борбата с укриването на данъци все още се води с бавни темпове, отбелязва изданието. Дълговата криза подкопава единството в Европа, смята американският изследователски институт "Пю" след проучване в 8 европейски страни. Миналата година над 60% от анкетираните в Италия, Франция, Испания, Великобритания, Гърция, Германия, Чехия и Полша са имали положителен образ за Евросъюза, а през настоящата те са едва 45 процента. Причина за недоверието е преди всичко тясната икономическа взаимозависимост на страните. Кризата раздели дългогодишното лидерско дуо Франция и Германия. 77% от анкетираните смятат, че икономическото сътрудничество е влошило положението във Франция. Въпреки това по-голямата част от французите не вярват, че тяхното собствено правителство може успешно да изведе страната от кризата.

Българите са отчаяни заради обърканата и нестабилна политика в страната, пише Гардиън. Парламентарните избори не успяха да разрешат политическата безизходица, в която е изпаднала България, коментира британският вестник. "Още по-лошо, сега има осезаемо чувство на объркване и разочарование сред тези, които се противопоставиха на дясноцентристкото правителство на премиера Бойко Борисов, тъй като гласуването определи първото място за ГЕРБ. Това не е малко постижение за партия, която беше бутната от властта преди три месеца заради пламенните улични протести и поредицата от самозапалвания", допълва изданието.

Цените на отгледаните във Великобритания плодове и зеленчуци може да се увеличат с 15% заради недостиг на работна ръка в селското стопанство. За това предупреждават правителствени съветници, съобщава Дейли мейл. Една трета от общо 67 000 позиции за сезонни селскостопански работници се попълват от румънци и българи, на които не се позволява да работят в други сфери на икономиката. Това ограничение обаче ще бъде вдигнато през януари, така че емигрантите ще могат да започнат работа и в хотели, ресторанти, кафенета и социални домове.

Съветници на британското правителство в Комисията по миграцията посочват, че министрите са изправени пред избора да допуснат нова вълна на идващи извън границите на Евросъюза имигранти да ги заместят, или да допуснат увеличение на цените.

По публикацията работи: БТА
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна