Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сандов: Искра Михайлова е диалогичен човек, но МОСВ минава отново в управление на ДПС

Снимка: БГНЕС

Скандалите около дюните, подробният обществен план на община Царево и всички други, в които той е въвлечен, няма как да са спекулации, при положение че той стои с подписа си зад тяхното проектиране. Нелепо е да се мисли, че някой му прави черен пиар. Интересна ми е реакцията, която ще дойде от Пламен Орешарски. В същото време не съм много учуден, защото звучеше нелепо, първо, съставянето на подобно министерство, второ, конкретният човек, предложен за поста.

Това каза в интервю за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" съпредседателят на партия "Зелените" Борислав Сандов по повод заявеното от арх. Калин Тихолов желание да не става министър на инвестиционните проекти в кабинета "Орешарски":

Така се получава, когато "на коляно" се прави правителство и се говори за експертно-програмно правителство, всъщност се решава от няколко човека, а не в браншовите среди, във широки обществени среди да се прави дебат. В подобни правителства, правени "на коляно", както и законите, правени "на коляно" в България, се случват подобни недоразумения. Възможно е това да е нещо като бушон, който да изгърми, още преди да са се случили нещата, и в същия момент да сложи сянка върху останалите кандидат-министри от списъка на кабинета "Орешарски".

Сандов коментира и протеста, насрочен довечера на Орлов мост:

Довечера ще има протест на Орлов мост. Много е интересен феномен е, че още преди да е гласуван кабинетът, вече има насрочени протести. Точно този тип протести, когато виждаме хората от "Зелените", от неправителствените организации, зеленото гражданско общество, което е единственото, успяло в каузите си през последните 4-5 години, става доста взривоопасно. Дали няма да се повтори ситуацията от 14-и януари 2009-а, когато именно БСП беше на власт и си позволяваше да влиза в подобни олигархични мотиви. В този списък виждаме не само Калин Тихолов като протегната ръка на строителната мафия, която презастрои Черноморието, виждаме и други олигархични кръгове. Имам предвид министерство на транспорта и министъра на културата, който активно защитава позицията на "Юлен" в Банско.

Относно бъдещото ръководство на МОСВ, зеленият лидер каза:

Доколкото познаваме г-жа Искра Михайлова, тя е диалогичен човек, но фактът, че МОСВ минава отново в управление на ДПС, създава някои наши реакции. Ако остане същият състав там или стане по-лошо - съставът под г-жа Михайлова, бихме били доста силно притеснени.

Цялото интервю можете да чуете от прикачения звуков файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна