Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученичка от Немската гимназия спечели "Млади таланти 2013"

Снимка: detoxcenter.eu

Ученичка от 91-ва немска езикова гимназия в София спечели първото място в Националния конкурс "Млади таланти 2013 година". Тя разработва проект в областта на медицината, резултатите от който след време могат да заместят антибиотиците при лечението на пациентите.

Откритията на Екатерина Латинова могат да се окажат ценни в развитието на медицината. Проектът, по който работи, е в областта на медицинската микробиология, като тя открива резистентни щамове към сребърните наночастици:

С тези резултати след време може да се направят нови лекарства, които да убиват бактериите и гъбичките. След време това може да бъде и заместник на антибиотиците, тъй като те с времето започват да стават все по малко функционални и много бързо може да се намери алтернатива и това е изключително обещаващо.

Конкурсът подкрепя изявите на младите хора, притежаващи новаторско мислене, обяснява директорът на Британския съвет Любов Костова:

Те са изобретили, те са измислили, те са направили нещо и хора, които не се занимаваме с наука, да разбираме кое му е красивото и какво ги е запалило. Когато те видят, че ние се интересуваме от тяхната страст, те ще искат да я продължат и да станат учени.

По публикацията работи: Надежда Николова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна