Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Биволъ": Министър Иван Данов източил 15 000 евро от френската социална система

Снимка: Дневник

Министърът на инвестиционното проектиране арх. Иван Данов е източил 15 000 евро от френската социална система като безработен. Това съобщи сайтът "Биволъ", като прилага и документи по случая.

Иван Данов стана министър, след като спешно замени арх. Калин Тихолов, чието име беше свързано с т.нар. афера "Дюнигейт".

Иван Данов не се отзова на поканата на "Хоризонт" за коментар. Шефът на правителствената информационна служба Ани Димитрова също не отговаря от вчера следобед.

В предаването "12+3" Атанас Чобанов от сайта "Биволъ" разказа за случая:

През 2004-та година г-н Данов започва да получава помощи за безработен във Франция, след като е уволнен от архитектурното бюро, в което работи. Тъй като е бил на добра заплата като архитект, получава 1850 евро на месец, но не изпълнява условията на Бюрото по труда - да пребивава във Франция и активно да си търси работа, а заминава за България, където започва да преподава в Университета по архитектура и отваря фирми и така до май месец, когато помощите са прекратени. През цялото това време той е подавал всеки месец декларация с невярно съдържание – че е във Франция и си търси активно работа. Това, според френския закон, се наказва с до 5 години затвор и до 375 хил. евро глоба, отделно че трябва да върне парите.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна