Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Цонев беше оправдан и по третото дело, водено срещу него

Снимка: БГНЕС

Бившият военен министър Николай Цонев беше окончателно оправдан и по третото от четирите дела, водени срещу него. Върховният касационен съд потвърдил оправдателната му присъда по делото за сключения от него договор, докато беше министър в кабинета "Станашев", за купуване на машина за изграждане на хангари, складове и казармени помещения.

Прокуратурата обвини Цонев, веднага след като сдаде поста, че с поточната линия за хангари е ощетил държавата с 8 милиона лева. Три съдебни инстанции обаче не приеха аргументите на държавното обвинение, че той е нарушил служебните си задължения и в противоречие с указанията на финансовия министър е одобрил закупуването на машината.

Така, в съдебната си биография Цонев добавя поредното "невинен" и то окончателно, след като пак на три инстанции беше оправдан за неправомерното увеличаване на капитала на ведомственото дружество "Терем" и за сключени 4 неизгодни сделки през далечната 1999 година.

Николай Цонев беше признат за невинен и по обвинението в даване на подкуп, по което той, финансистът Тенчо Попов и съдията Петър Сантиров бяха показно арестувани по времето на министерския мандат на Цветан Цветанов. Присъдата обаче трябва да бъде проверена от Софийския апелативен съд и Върховния касационен съд, но наскоро в мотивите си съдебният състав от Софийския градски съд записа, че приложените по делото специални разузнавателни средства са използвани в грубо нарушение на закона, а основният свидетел, настоящият шеф на столичното следствие Петьо Петров е извършил провокация към подкуп и е лъгал в показанията си.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна