Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската полиция превзе със сила офис на правозащитната организация „За човешки права”

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Руската полиция превзе със сила московския офис на правозащитната организация „За човешки права”. Служители на Федералната служба за сигурност и на полицейските специални части ОМОН щурмуваха офиса на правозащитното движение малко след полунощ. Лидерът на организацията Лев Пономарьов и десетината негови сътрудници, които са били в помещението, твърдят, че са били пребити и изхвърлени с груба сила на улицата. Няколко души са получили наранявания, като най-малко един от тях е имал нужда от спешна лекарска помощ.

Сред пострадалите е и лидерът на опозиционната партия „Яблоко” Сергей Митрохин, който е бил на мястото на инцидента за да подкрепи правозащитниците: „Полицията действаше много грубо, блъскаха ни в мебелите и ни влачеха по земята. Мен ме повалиха на пода”, посочи Митрохин.

Полицията твърди, че само е съдействала на властите, които е трябвало да опразнят офиса, тъй като договорът за наем бил изтекъл още през февруари. Правозащитниците от своя страна обвиняват московските власти, че действията им са незаконни, тъй като не са ги уведомили, че трябва да напуснат помещението и по възникналия спор няма съдебно решение.

Движението „За човешки права” е създадено преди 16 години и в неговия състав влизат над 120 правозащитни организации от цяла Русия.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна