Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без проблеми протича жътвата на ечемик и рапица в Ямболско и Ловешко

Снимка: БГНЕС

Прибирането на ечемика в Ямболска област е в разгара си, качеството на зърното е много добро. През тази седмица започва и жътвата на пшеницата.

В някои отделни землища вече е приключило прибирането на ечемика. Средният добив от декар засега е малко по-нисък в сравнение с миналата година, но очакванията са да се достигнат миналогодишните добиви от 375 килограма от декар. До момента в най-голямата община Тунджа са прибрани около 30 000 декара, а в складовете са влезли близо 10 000 тона. Качеството на зърното е много добро, няма почерняване и навсякъде е достигнало восъчна зрялост. Стопаните се надяват до края на седмицата да не валят обилни дъждове, за да не се овлажни реколтата.

На места в землищата на общините Тунджа и Стралджа вече започна и жътвата на пшеницата, като средните добиви са над 400 килограма от декар.

За разлика от миналата година се очакват добри добиви и от маслодайната рапица. Преди година много от стопаните бяха принудени да засяват наново площите, тъй като рапицата измръзна. През тази година обаче няма обявени унищожени площи от измръзване. До момента на територията на областта в зърнените блокове не е регистриран нито един пожар.

30 процента от ечемика в Ловешка област вече е ожънат, а очакваният среден добив е 360 килограма от декар. Започна и жътвата на рапицата с очакван по-висок добив.

Според Преслав Георгиев, директор на Областната служба по земеделие, падналите в първата половина на юни поройни дъждове не са забавили жътвата и не са причинили поражения върху реколтата. До седмица ще започне и прибирането на пшеницата.

Засега нямаме данни за качеството на ечемика и рапицата, но те са фуражни култури, така че няма да има особено значение дали ще са в оптимално състояние. По-важно е състоянието на пшеницата. На този етап зърното е едро, добре охранено, хубави класове, изобщо състоянието е отлично, каза Георгиев.

Той добави, че пролетните култури също са в много добро състояние, като се очакват 600 килограма от декар при царевицата и 220 при слънчогледа.

Посевите навсякъде са подхранени, напръскани са с хербициди и препарати за растителна защита, допълни Георгиев. 

По публикацията работи: Даниела Костова - кор. на БНР в Ямбол;Пламен Христов - за БНР от Ловеч
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна