Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драгомир Стойнев: Цената на тон въглища може да поскъпне едва през септември

Снимка: БГНЕС

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев прогнозира, че цената на тон въглища може да поскъпне едва през септември и е информирал синдикатите, които се готвят за стачни действия. Стойнев заяви в Харманли, че кабинетът "Орешарски" няма да подаде оставка и ще следва начертаната програма.

Драгомир Стойнев е поел ангажимент пред синдикатите да няма съкращения на миньори и да има работа за тях. Първото действие според него е законопроектът за енергетиката, а следващата стъпка е финансов ресурс за бранша и възможност за разплащане с доставчиците:

Аз ще бъда първият човек, при възможност, който ще увеличи цената на тон въглища. Но в момента е важно да осигурим работа на миньорите и да няма съкращения. Поемам пред тях ангажимент, че при първа възможност - септември, октомври вече и ако тръгне нашият модел и тръгне износът, наистина ще говоря и с правителството и ще се увеличи цената на тон въглища, защото не е нормално в продължение на три години и половина да не се е увеличила. Тази политика трябва да се прекъсне и за нас мините са важно стратегическо дружество и то трябва да остане държавно.

Кабинетът "Орешарски" няма да подава оставка, категоричен е министър Стойнев:

Да, нямаме нагласа да даваме оставка. Все пак София не е България. Там може да има 20 000 протестиращи, от ден на ден, доколкото виждам, те намаляват, но и 100 да има, те трябва да получат своето уважение и считам, че определени кръгове, виждам и от бизнеса хора, които са по площадите, може би искат наистина да се саботира системата, защото усещат, че някои хора няма да печелят толкова лесно обществени поръчки. Тези хора, тези кръгове са притеснени, защото може би те вече няма да могат да източват енергетиката, те протестират затова, че ще намалее цената на електроенергията за бита, т.е. наистина ние пред такива хора, пред такива кръгове нямаме право да се предадем.

По публикацията работи: Дора Атанасова – кор. на БНР в Хасково
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени