Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лозанов: Трябва да има безплатен предизборен достъп до ефира на БНР и БНТ, но да се намери технология

Снимка: Кирчо Стоичков

Според председателя на СЕМ Георги Лозанов част от политическата предизборна кампания, която се провежда през ефира на БНТ и БНР, трябва да бъде безплатна. Така той коментира намерението в изборните правила да се облекчат изискванията пред независимите кандидати за депутати и за всички партии да се осигури равен безплатен достъп до ефира на БНТ и БНР.

Безплатен достъп на непарламентарно представени политически сили трябва да има, както и да има неплатена част на кампанията, каза Лозанов.

Трябва обаче да се намери технология. Поне през два филтъра трябва да мине тази технология. Единият е на журналистиката,  нейната редакционна отговорност. Когато става дума за безплатни формуми, тогава трябва да е определящ гласът на журналистите. И втората база е социологията, за да се види каква е подкрепата на тези непарламентарно представени партии. Ако се отвори просто вратата - няма ефект. Политическото говорене почва да пречи на себе си, а до аудиторията достига общ шум. Трябва да върнем неплатените форми, но кампанията трябва да има и платена част.

На въпрос за процедурата по смяната на София Владимирова, един от членовете на СЕМ, Лозанов посочи, че са се приели много бързо някои правила, с малки корекции на тези, които са съществували:

Първо, с извънредно издание на Държавен вестник в събота, което е странно от гледна точка на това, че една година след като беше жребият, не беше поставен човек в СЕМ. Бившите управляващи вероятно са се отказали от тази привилегия и са я оставали на настоящите. Не се направи промяна на правилата, така че да има граждански дебати, нещо повече, на предишните протести едно от исканията беше да има граждански квоти. Тук не става дума за гражданска квота, а става дума за това самите граждани да се включат в обсъждане, когато става дума за един орган като СЕМ, който е повече обществен. Има подозрения, че това бързане е свързано с някакъв възглед какъв трябва да бъде директорът на БНТ и според това какъв член да дойде в СЕМ.

Чуйте разговора в звуковия файл.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна