Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За шеста година откриват Пясъчния фестивал в Бургас

Снимка: БГНЕС

Със зрелищен мултимедиен спектакъл за шеста поредна година тази вечер ще бъде открит Пясъчният фестивал в Бургас. 19 пясъчни фигури са подредени в "Алея на славата", в парк "Езеро", край Северния плаж. Фестивалът се организира в подкрепа на кандидатурата на Бургас за културна столица на Европа през 2019-а година.

Фигурата на боксьора Кубрат Пулев заема централно място сред пясъчните скулптури в "Алея на славата". Сред звездните фигури има гениални учени, велики хора на изкуството, смели пътешественици и известни певци и музиканти, каза Венцислав Тасев от организаторите на Пясъчния фестивал:

Първата е Чарлз Дарвин. Интерпретацията на автора е, че всички тоталитарни теории произлизат от криворазбраната теория на Дарвин за произхода на маймуните. След това отиваме към Христофор Колумб. Имаме всички учени, които са свързани с изобретението на телефона. Отиваме в една композиция с трите ябълки – Нютон; Гагарин. По средата има значими образи - Галилео Галилей, Леонардо да Винчи и Ейбрахам Линкълн. В центъра на фестивала пресъздаваме цялата българска история с най-важните моменти – от създаването при Аспарух, през законите на Крум, писмеността при Кирил и Методий и до Златния век на Цар Симеон.

Над 4 хиляди тона пясък, което е с 300 тона повече от миналата година, са използвани за изработването на пясъчните фигури. Това е най-мащабното издание на Пясъчния фестивал до момента. Цените на билетите ще бъдат от 1 до 3 лева.

По публикацията работи: Даниела Костадинова - кор. на БНР в Бургас
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна