Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мораториум върху всички сделки и строежи с държавни имоти по Черноморието

Снимка: БГНЕС

Депутатите решиха да наложат мораториум върху всички сделки и строителни дейности с държавни имоти на територията на крайбрежни плажни ивици. Така се слага началото на Национален парк "Българско Черноморие".

Мораториумът ще действа в продължение на година, докато изпълнителната власт изработва специализираните карти на крайбрежни плажни ивици. Отпуснатите 500 хиляди лева за заснемане на дюните може да не стигнат, предупреди един от вносителите и председател на Комисията по местно самоуправление Димчо Михалевски. Но посочи: В момента ние, колкото и абсурдно да звучи, приемаме мораториум. Това е един превантивен метод да ускориме и разбира се ще контролираме всеки месец изпълнителната власт. Терминът "разпореждане" не влияе първо на концесионирането на плажовете и отдаването на плажовете под наем. Археологическите разкопки не са строителни дейности, така че спокойно ще могат да бъдат извършвани.

Депутатите решиха още Сметната палата да проверява харчовете на МВР по времето на Цветан Цветанов. Мотивите са, че МВР има най-висок бюджет, а в последните три години не е бил направен одит. Сметната палата ще проверява обществените поръчки, разпореждане с имущество и бюджетен процес. От името на вносителите от "Атака" Павел Шопов обясни: Може би няма по-важен одит, който е правила Сметната палата последните години от този, който ние предлагаме. МВР използва огромен бюджетен ресурс, неслучайно са се отмествали опитите, по време на управлението на ГЕРБ, да бъде одитирано МВР. Трябва да се види дали парите, които обществото е отделяло от бюджета, са изпълнили своите функции.

По публикацията работи: Добромир Видев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна