Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на траур във Варна в памет на митрополит Кирил

Снимка: БГНЕС

Във Варна днес е ден на траур в памет на митрополит Кирил. Започна траурното шествие от катедралния храм "Свето успение Богородично" до старите варненски гробища, където митрополит Кирил ще бъде погребан.

В този ден от ранни зори опашка от вярващи се изви пред катедралния храм "Свето успение Богородично", за да се простят със своя митрополит.

В словото си патриарх Неофит подчерта ревностното служение на Дядо Кирил на църквата в продължение на 24 години, по време на което бяха построени храмове, бяха обновени 5 манастира, бяха ремонтирани и над 60 храма. Освен това във Варна започна Международната седмица на православната църква. Беше донесен благодатният огън по негова идея от Йерусалим, мощите на много светци, разположени в храм "Свето успение Богородично", Чудотворната икона от Атон и много добри дела в името на вярата. Патриарх Неофит заяви, че се надява до 3 месеца да бъде избран нов митрополит, който да продължи делото на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил.

В словото си, непосредствено след опелото, президентът Росен Плевнелиев припомни, че преди всичко митрополит Кирил е бил добър човек и именно заради това е работил за налагането на вярата сред хората, за да има обединение на обществото. Към същото призова и българските политици – да не налагат разделение, да не работят един срещу друг, да няма агресия, да не се случва това, което става в момента в България, защото, по думите му, затова хората протестират.

Очаква се след приключване на траурното шествие митрополит Кирил да бъде погребан в Митрополитската алея на старите варненски гробища. Присъства целият състав на Светия синод и делегации на православните църкви от Русия, Румъния, Сърбия и Гърция.

Ето за какво се молеше дядо Кирил, на Великден:

Дай Боже, с Божията помощ, да се премахнат всички предпоставки за несправедливост и неравенство между човеците, между всеки българин, защото тогава именно ще има благоденствие и добруване, когато има справедливо разпределение на благата. Да се надяваме, че най-после ще има добросъвестни българи, които да направят така, че да има повече справедливост и разбирателство между българите и в цялото общество.

По повод кончината на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил траурен ден е обявен и в общините Шумен, Велики Преслав и Каспичан. В Плиска също е ден на траур, тъй като според кмета Христо Илиев, градът има пряка връзка с дядо Кирил:

Всичко, което по-забележително е ставало, е ставало с негово участие. Празниците и разнообразието на живота в градчето – всичко е свързано с него.

По публикацията работи: Даниела Стойнова - кор. на БНР във Варна
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени